Beza Darjah Enam DULU dan SEKARANG.

Assalammualaikum.

 

I'm quite busy untuk minggu ni. ecehhh. aku tolong Puan Emak menanda kertas exam untuk tahun ni. SDEA. stands for Sijil Darjah Enam Agama. kot lahhh. dah lama tinggalkan darjah enam, dah lupa dah.

Ekcelli, setiap tahun Puan Emak akan menanda kertas untuk SDEA dan SDKA ( Darjah Khas ye kawan kawan )
kata anak yang baik dan solehah. seorang anak yang baik, haruslah menolong kan. aishh, dah jadi macam tak ikhlas pulak. :p

lagipon, boleh tambah side income time cuti cuti ni kan. so, after siap semua ni, barulah aku start berblogwalking, blogswimming, blogrunning, blogeating, dan sewaktu dengannya.

Teringat pula masa aku darjah enam dulu, nak exam. ilek dekat rumah, study. takde sebarang gangguan. Puan Emak paksa study. tak boleh main galah panjang dengan kengkawan time nak exam SDEA ni. heaven. 

tapi sekarang, aku rasa gangguan untuk beriang ria di luar rumah ditukar kepada gangguan pesbuk, twitter, blog, wechat, kakaotalk, whatsapp, pou, dan seangkatan dengan mereka. sekarang pon, aku takde menatang ni semua -.-'

Waktu dulu, time nak exam. mestilah ada bermaaf-maafan dan bersalam-salaman. perkara wajib bak kata Puan Emak ai. so, mesti ada upacara nangis nangis kan. 

tapi sekarang, small matter je bro. snap gambar sendiri. post dekat pesbuk dengan caption 'aku dah nak exam, tolong doakan. tolong maafkan kalau ada salah silap. whatever' then, tag sampai limit. beres.

aku tau semua ni pon aku tengok sendiri di pesbuk. dan aku baru tau yang aku 'berkawan' dengan budak darjah enam di pesbuk. ohmaii. takpela, seronok jugak. ahak. :p

Konklusinya, Laman sosial menyenangkan. laman sosial juga sometime membunuh terutama budak budak underage. ceh, macam aku dah tua sangat je gamaknya. :p

kbai. Assalammualaikum.

Nota kaki : Gua terasa muda bila 'berkawan dengan budak darjah lima or enam di pesbuk ♥




♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

#WW 1 - Wishlist yang Belum Tentu Tertunai.

Assalammualaikum.

Selama aku berblogging. tak pernah lagilah tergerak nak buat Wordless wednesday ni sebabnya aku kalau dah start berentry, maka memang panjang berjela. hipotesis accepted. so, kali ni tak taula boleh diterima atau idok.

 

Dah plan, nak bawak diri jauh jauh. bunyi macam keciwa. tapi peduli apa. nak lari juga. sambil nyanyi lagu bawaku pergi by Zizan and Kaka.

Nota kaki : Be Strong Ira !! Allah always there.. with you ♥


♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

"Ini Bukan Anak yang Pakcik Didik Ni, Mesti Ada Orang Lain yang Didik Dia Sampai Ke Tahap Ini." - Ayahanda Allahyarham Ahmad Ammar.

Assalammualaikum.

Photo: bon voyage my brother


Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2. 

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE 

Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE
 


Nota Kaki : Semoga beliau ditempat dikalangan orang orang yang beriman. Aamin.



♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Assalammualaikum

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat.
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan.


Jom dapatkannya sekarang...

Official Website : www.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Daim Giveaway by Akma!!

Assalammualaikum.

 

 end : 23 Nov 2013

♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

GA NOVEMBER by DEDEQ

*
Assalamualaikum

Dengan lafaz bismillah hirrahman nirrahim .. malam ni dedeq lancarkan satu GA NOVEMBER by DEDEQ ..

Tarikh mula 13 november 2013 - 30 november 2013 (12am)



Hadiah
Top Referral - Jubah Dress x 1 dan Peplum labuh x 1

43 SENARAI HADIAH yang akan diberikan kepada yang BERTUAH
*

BUAT AYAT MELALUI AYAT T.I.G.A.B.E.L.A.S 

*stokin adalah seekor kucing.


kbai. Assalammualaikum.


♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Lirik Lagu Indah AF2013 : Percayalah.

Assalammualaikum.

 

Aku masih mampu meneruskan hidupku
Hanya karena janjimu
Yang tulus mencintaiku
Aku mencintaimu
Aku menyayangimu
Akukan setia selalu selamanya

Percayalah percayalah
Walau di mana dirimu
Hatiku hanya untukmu
Percayalah percayalah
Sejauh mana dirimu
Ku ingin kau tahu
You always in my heart

Aku takkan sanggup
Bila tak bersamamu
Kerna ku yakin dirimu
Tercipta hanya untukku
Aku mencintaimu
Aku menyayangimu
Akukan setia selalu selamanya

Percayalah percayalah
Walau di mana dirimu
Hatiku hanya untukmu
Percayalah percayalah
Sejauh mana dirimu
Ku ingin kau tahu
You always in my heart

Percayalah percayalah
Walau di mana dirimu
Hatiku untukmu
You always in my heart
Sejauh mana dirimu
Ku ingin kau tahu
You always in my heart

Lagu ni sedap gila. suka dengar indah nyanyi. ngee.
Aku letak lagu ni dekat blog. Sekarang dah post lirik.
Jom nyanyi !! heee.

Link youtube lagu percayalah by Indah AF2013 : SINI
Fanpage Indah AF2013 : SINI
Twitter Indah AF2013 : SINI

 


♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

SEGMEN MACAM CANTIK JE MACAM COMEL JE

Assalammualaikum.


Macam malu je, macam segan je nak letak gambar sendiri. so, letak gambar budak kecik ni je la. ngeee.

 

sebab yang penting cuma tang mata je kan. 

 

♥♥♥ Mardhiyah Nur Syifa ♥♥♥ 


♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Saya Blogger Baharu!

Assalammualaikum.
 
Jom join segmen dari tauke tudung ni. ngee

 
Hadiah:
 
 
 
tag :
 blogrinala.blogspot.com/

kbai. Assalammualaikum.
Nota kaki : Tauke tudung, sememangnya hadiah tudung.
 tidak mungkin henpon dijadikan hadiahnya

♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Super Friends Giveaway by Aina, Afiqa & E

Assalammualaikum.


Owner ajak join GA dia. akibat terlalu terharu. jom kita join GA ni secara berjemaah.

 

owner tak suruh buat banner pape. aku yang mengada nak create banner simple. sukati aku kan kan
okey, itu hanyalah mukadimah. now, let's proceed. kita tunjuk gambar kawan kawan kita boleh tak ? ngeh ngeh.

 

Apa yang diharapkan dalam persahabatan ?

Khalifah Abdul Malik bin Marwan ada menyatakan :

Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat  

Aku harap kawan kawan mempunyai akhlak dan adab dalam membimbing aku ke jalan yang sepatutnya. merendah diri dan tidak pernah mendabik dada atas keistimewaan, kekayaan atau kesempurnaan yang dimiliki. mudah memaafkan apabila aku terlalu menyakitkan dan bersikap adil ketika mempunyai kuasa. 
 
Baguskan ada kawan ?

Apa itu kawan ? kawan merupakan adik beradik rapat kepada teman, sahabat, member dan buddyz. okey, ini bukan punchline. tak perlu gelak. k tak lawak. 
 
Kawan buat aku rasa hebat. 
 kawan yang buat aku bersemangat. 
kawan jugak buat aku rasa kuat.
kawan ajar aku apa itu kesetiaan
kawan menghiburkan aku saat aku kesepian
kawan memujuk aku saat aku kesedihan

Baguskan ada kawan ?

Walaupun kadang kadang.. 
kau menangis angkara kawan sendiri. 
kau menyampah dengan kawan sendiri.
kau meluat tengok kegedikan kawan sendiri
kau marah bila dihina kawan sendiri
kau geram tengok perangai kawan sendiri. 
kawan buat korang macam sampah.
kawan buat korang rasa susah hati.
kawan buat korang seperti tak wujud.

tapi..

dah nama pon kawan.
apa yang dorang cakap,
apa yang dorang buat,
kita senang nak maafkan.





Beremosi pula bila menaip this entry. HAHA. k tak lawak.
aku taip entry ni. macam aku takde exam je. haishh. takpe take your time ira. puiii. wish me luck. 

kbai. Assalammualaikum.

tag : 
http://youraremine.blogspot.com/
http://blogrinala.blogspot.com/
Nota kaki : Banyak banyak benda yang paling berharga ialah kawan.



♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Simple Holiday Giveaway by SN

SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN
11 NOV - 6 DEC

[ CLICK BANNER TO JOIN ]
_________________________________________________________________________________

SENARAI HADIAH
SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN

1. Abaya Dubai material nida by Hasnur Haniim Collection's x1
2. Dress Damia material chiffon ( full lining ) by Hasnur Haniim Collection's x1
3. Sepasang Handsock by Hasnur Haniim Collection's x1
4. Felt Craft by Jaja x3
5. Tasbih Digital + Kompas by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x5
6. Pensel box (lengkap alat tulis + pensel warna) by Tudung & Pakaian Muslimah
ShuhadaHalim SemuaShop x1
7. Pasmina turki saiz besar by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x1
8. Tudung turki bidang 50 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalaim SemuaShop x1
9. Tudung turki bidang 60 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x1
10. Shawl by SoldOutScarves x2
11. Lotion by Eymasu x2
12. Layered Cardigan warna royal blue by NisAza Hijab x1 *postage ditanggung pemenang*
13. Pashmina by Nur Illa x3
14. 2 Keychain by Saljiah Zafirah x1
15. Button badge by Ain Rahman x2
16. Cute notebook by Ain Rahman x1
17. 2 Unit Fridge Magnet by Nur Farahain x2
18. Top Up RM 5 by Khalid Kyle x2
19. Top Up RM 5 by Nor Nadia Syakila x3
20. Top Up RM 5 by Siti Norhaziqah x2
21. Top Up RM 5 by Nadia NK x2








♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY


ASSALAMUALAIKUM

Dengan ini saya Hazwan hairy ingin melancarkan satu lagi contest di penghujung tahun 2013 ni kepada korang blogger dan followers blog hazwanhairy.com ni.. Untuk GA ni saya di wakilkan oleh pihak Tshirt Printing IH untuk menganjurkan Tshirt Printing Ih Giveaway by Hazwan Hairy yang akan bermula dari 13/11/2013 sehingga 30/11/2013


SYARAT-SYARAT
1. Anda mestilah FOLLOWERS blog ini
2. LIKE page penaja :
3. Tajuk : TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY
4. Copy Paste kod dalam entry korang
5. Link kan entry anda pada post entry ini..

Simple saja kan..

HADIAH :
1 helai baju I Love Blogging
2 helai baju Geek
2 Fridge Magnet Krabi
5 Keychain Krabi

Pemenang akan di pilih melalui Random.org
Senarai peserta akan di list untuk korang BLOGWALKING

Dengan harapan korang semua dapat support GA simple dari Tshirt Printing IH dan juga saya blogger Hazwan Hairy..



♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Zaman Kecomelan + Zaman Budak-Budak = Sekolah Rendah.

Assalammualaikum.

 

Petang tadi jalan jalan makan angin dengan member. lalu pulak depan sekolah rendah ni. alahai, rindunya dekat zaman budak budak dulu. zaman time kecomelan terserlah. zaman rasa kita paling kecik masa tu.

tiba tiba teringat kenangan masa sekolah rendah dulu.
aku tak kisah langsung time belajo. pergi sekolah main kejar kejar. balik sekolah goyang kaki tengok sailormoon, takpon dragon ball. petang, keluar main galah panjang dengan kawan kawan. lepastu, time maghrib.. sebelum mak menjerit, lari pi solat dulu. pastu dah ngadap tibi nak tengok doraemon punye pasal. habis tengok doraemon, kalau mak tak tanya memangla lupa pasal homework, dan memang tak buatla aku. dah siap, pi solat isyak pulak. salam tangan mak ayah and tido ! Heaven.

happy je time sekolah dulu. kau tak fikir nak bercinta ke hapeh. tak fikir balik rumah nak on laptop. sign in pesbuk or twitter. yelah, dulu manalah ada menda alah ni sume. tak macam sekarang. kekadang aku tengok pesbuk. tengok wall bebudak. "eh, muka macam budak budak. berapa umur budak ni?" tengok tengok darjah 5. aku rasa macam nikmat bermain pada waktu petang dorang macam dah hilang. HAHA. k tak lawak.

Kalau dulu, time rehat je. mesti ajak kengkawan pi main tiang. err.. bukan tarian tiang. tapi mende alah ni

http://4.bp.blogspot.com/-OPzIp1fF6_Q/T4PQRQ92WGI/AAAAAAAACNs/dKyfFMBJQTY/s1600/main+tiang.jpg 
kalau dulu, tibi tu sebagai tempat kau nak tengok kartun 24 jam. kalau sampai 25 jam maka 25 jam la kau layan sampailah Cik Puan Emak meradang kau tak reti reti nak belajar. takdela nak tengok mr. arrogant ke diandra ke jangan tidur lagi ke. tak layannn.

Dulu, kau nak pegang henpon sendiri memang tak dapatla kan. walopon the legend one 3310 ! Cik Puan Emak memang tak bagi guna. so jeling jeling jela dengan member yang ada henpon sendiri. masa tu memang aku fikir, untungnya dorang untungnya dorang. masa tu main game snake pon pinjam member. bila dapat high score je memang dah bangga sangat dah. rasa macam nak jadikan reason kenapa Cik Puan Emak perlu belikan aku henpon. akhirnya sampai aku naik sekolah menengah tak dapat henpon. 

Dulu, time UPSR belajar macam nak tanak. lagi sebulan nak exam, aku boleh rilek goyang kaki sambil makan coki coki 5 batang. bila dah malam, kau nak tidur dengan aman ? memang tak. Cik Puan Emak paksa aku jawab soalan past year. sampai aku rasa masa tu macam nak nyorokkan segala jenis buku aku. sampaila tiba tiba blackout, dengan peluang tu, aku lari masuk bilik. nak tidur kononnya. masa tu, aku berterima kasih dengan TNB. Tapi kau fikir sampai esok ke blackout. memang ke-heaven-nan yang kau rasa tadi dah ditarik balik. dan Cik Puan Emak sekali lagi menggunakan kuasa veto untuk aku study.

Dulu, aku rasa jadi pengawas sekolah dah cukup bangga. sebabnya inilah masanya kita nak membuli ye kawan kawan. kekadang bila cikgu ada mesyuarat. mesti pengawas kena jaga kelas masing masing. masa tu, memang gila kuasala. HAHA. k tak lawak. dengan riaknya dok cakap, "siapa bising. aku tulis nama" so semua dah gelabah. aku pulak pi papan hitam. ambik kapur. garis panjang. sebelah kiri lelaki, sebelah kanan perempuan. kalau dekat perhimpunan pulak. bangga jalan antara barisan tuu. sampailah aku ingat lagi. ada sorang budak ni aku tengok macam tak reti dok diam. apa lagi. aku cubit la lengan dia. tiba tiba dia pengsan. kau tau aku memang dah cuak masatu. aku ingat aku penyebab dia pengsan. rupanya dia memang tak boleh berdiri tengah panas lama sangat. grrr.
 
Zaman persekolahan, zaman yang paling menyeronokkan. so, sekolahla sampai habis ! ♥
 kbai. Assalammualaikum.

Nota kaki : kalau ambil UPSR balik, agak agak boleh jadi best student tak ? :p






♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

15 Situasi Yang Membuatkan Aku Bengang !

Assalammualaikum.

http://2.bp.blogspot.com/-oIihDc7sLCE/TqpYfZAhTKI/AAAAAAAABIQ/GwBqSpiwLMY/s320/bengang+gila.jpg 
Garang sangat kartun ni.

1)  Aku bengang bila aku dok panggil someone berulang kali sampai nak tercabut anak tekak. tapi dia boleh buat tak layan sambil makan kuaci. bila aku pergi dekat dia, "weyh, aku panggil kau banyak kali yang kau tak reti pandang kenapa?"
dia.. "eh, yeke? aku tak dengar" kalau sekali takpe. ni banyak kali. grrr.

2)  Aku bengang bila aku nak tengok satu movie tu dengan aman, tapi tiba tiba member dok cerita dekat aku lepas ni apa jadi. grrr.

3)  Aku bengang bila aku beli aiskrim malaysia, RM3 bersamaan dengan 15 batang. ada orang cakap, "amboi banyaknya beli. nak buat kenduri ke hapeh" ehhh, sukatilaa.. duit aku !

4)  Aku bengang bila aku tengah syok syok nyanyi tiba tiba ada sorang nyampuk. bila aku tukar lagu dia tukar jugak lagu yang sama aku nyanyi. aku.. "weyh, yang kau ikut aku nyanyi ni kenapa?" dia.. "ala, tak sengaja"

5)  Aku bengang bila aku pergi kedai makan. order. tunggu. tapi tengok tengok orang yang order lambat. dapat makanan dulu. eh, apehal ni !

6)  Aku bengang bila aku pi kedai kasut. pilih kasut. "kak, saiz yang colour ni ada tak?" dia.. "dua dua nak kasut colour yang sama ke?" aku terkebil-kebil. "errr...yelah !" wahai kakak, takkan nak biarkan saya pakai kasut sebelah lain kot. Errr... 1st time kot aku pi kedai kasut orang tanya gitu.

7)  Aku bengang bila aku penat penat buat kerja. then, orang tanya, "Eeeii, cantiknya. bagusnya idea. Siapa yang buat ni?" orang lain jawab, "Heee... saya" sambil tersengih. Kau tauuu... aku rasa macam nak letak bom dekat badan dia. lepastu, baling jauh jauh. puiiiii.

8)  Aku bengang bila orang cakap, "eh, aku study semalam je tau. last minute. tapi markah aku lagi tinggi dari kau ni" aku... "Alhamdulillah, kalau kau study awal awal mesti kau dapat A !" grrr...

9)  Aku bengang bila... "Weyhh, kau rilek je ni. Apsal tak buat kerja?" dia... "eh, aku kan boss. aku arah je korang buat kerja"
aku.. "Eeeii, bagusnya bagusnya. Alhamdulillah. Allah kurniakan aku seorang ketua yang sangat bertanggungjawab ni" grrr.

10)  Aku bengang bila aku eksaited dok menunggu movie habis di-download. tiba tiba ada orang tutup wifi. yeayhh. sukanyaaa ! terima kasih ♥

11)  Aku bengang bila aku tengah syok bercerita dengan member, pastu dia boleh cakap, "Kau fikir aku nak layan muka kau?" ok, sentap. takpe takpe.

12)  Aku bengang bila aku dah tunggu empat jam men-download movie. lepastu 90%. ok, eksaited. tunggu. 100%. sorry, the file is not found.

13)  Aku bengang bila member dok sibuk nak ukur tinggi dengan aku. grr. ye ye. aku tau aku pendek ! =.='

14)  Aku bengang kenapa semalam member aku dengan bahagianya bercerita mereka dapat topup free, RM3, RM7, RM15, RM20 !! dan aku hanya mampu terkebil-kebil sahaja.

15)  Lastly, aku bengang bila aku ingat balik benda yang aku bengang ni ! -.-'

kbai. Assalammualaikum.
 

Nota kaki : Ketahuilah anda. Semasa menaip entry ni aku tengah bengang !

♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Rezeki 1st November : 1st BE/CPUV

Assalammualaikum.


Muka banyak gembira. Hati banyak suka. Senyuman banyak manis harini.
Gila tak suka dapat berita gumbira harini. Tu yang sengih sampai ke telinga katekooo !

Alkisahnya.
Lepas dah bosan layan dragon ball. Sign in blog. approve comment. blogwalking. kemudian tak tau nak buat gapo. tiba tiba tergerak hati nak sign in nuffnang. tengok apa yang patut.

lepas tu kau tau. aku pelik apehal tiba tiba earning aku macam naik. selama ni dok gitu jela. aku pon dah give up. lepastu check earning...

Tadaaaaaaa !


Heee.. kena bagi ucapan ni. hakhak.
Alhamdulillah, bersyukur sangat sangat. Sebabnya aku dah give up habis. aku kekadang bukak nuffnang hanyalah untuk hantar ticket, update survey. pastu sign out. 
Takde keperluan pon aku nak bukak nuffnang.

Dah lama sangat aku tunggu sampai aku tak berharap langsung. Start daripada entry ni NUFFNANG. yang aku mula taip pada november 2011. lama tak lama la. kira betul betul 2 tahunla kan. kira rezeki awal november la kan. harap rezeki selepas ni ada lagi. Aamiin.

Blog aku ni kalau nak ikut ranking memangla top tapi kalau diikut dari bawahla.
tapi terdetik juga dihati incik nuffnang nak bagi BE/CPUV dekat blog yang entah apa apa ni.
Walopon aku update ikut suka hati bila bila and entah apa. tapi rezeki. harap harap incik nuffnang sudi bagi BE/CPUV lagi. ihik.

harap juga followers sudi klik iklan. jasamu dikenang

kbai. Assalammualaikum.

Nota kaki : 3 Benda yang kita tak tau ialah rezeki, jodoh dan ajal





♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

"Aurat perempuan sampai mana? kenapa tak pakai stokin?"

Assalammualaikum.


Tertarik dengan status ni. tentang pemakaian sarung kaki aka stokin comel.
 Actually, aku adalah salah sorang pemakai stokin. Tapi kira baru jugak, akhir tahun lepas lebih kurang.

Dulu, memang tak pakai.. rasa macam rimas je. Tapi ada sorang member pakai. dok tengok dia pakai.
terfikir dia tak rasa rimas ke ? aku yang nengok ni rasa rimas. 

lepas tu, adalah satu hari menilik kaki sendiri. macam tak cantik je, macam tak cantik je. sebabnya kaki banyak luka-luka. so, sebab malu punye pasal.. pergilah pakai stokin. pinjam mak punye. 

lama lama pakai.. eh? selesa gila kot ! tengok kaki sendiri. macam cantik je macam cantik je. comel je. HAHA perasan. kalau tak pakai stokin bila keluar mana mana rasa macam malu je nak keluar. serius !

kalau nak kata cabaran nak mengekalkan tu, tipula kalau takde. mestila banyak.

Cabaran1,

Time hujan.. member dok cakap.
 "dahla ira, bawak bawakla bukak stokin tuuu. kan basah"
aku pulak buat tak tahu je.. tengok kaki sendiri and terus jalan.

Cabaran 2,

"Eeeiii.. pelik je kau ni. pakai seluar tracksuit dengan tshirt tiba tiba pakai stokin pulak?"
aku.... "kenapa? kaki kan aurat jugak" buat muka innocent sambil kelip kelip mata terus blah. 
comel je aku rasa buat mata cenggitu. k tak lawak.

ada banyak lagi sebenarnya.
tapi bila dah pakai sarung comel ni banyak pekdahnya..
ada orang bagi stokin free.. and orang sekeliling kita terutama lelaki lebih hormat dekat kita. sweet kan? ♥

so, for gugurls yang belum pakai. cubalah pakai. berubah slowly. mesti rasa selesa + nikmat sangat sangat sangat ♥ haa.. amek kau.

Sebelum tu, yang buat aku sedar.. ada someone ni dok cakap dekat aku,
"aurat perempuan sampai mana ? kenapa tak pakai stokin?"
okey, aku macam tergamam sekejap. Errrr...

Lastly, aku bukan nak tunjuk aku baik sangat. aku banyak kurang sana sini. banyak sangat. cuma cerita sekadar nak berkongsi saje. harap jangan salah sangka.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/14912_262519440546164_1421455422_n.jpg

pesanan terakhir, wa kenal mak lu ! 
kbai. Assalammualaikum.

Nota kaki : Jom kita berubah ! ♥





♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥