Taknak la macam ini ! Taknak ! :')

Assalammualaikum !


Tak semestinya orang yang kita sangka baik itu jahat,
dan tak semestinya orang yang kita sangka jahat itu baik !

paham ke tak ek ? aku pon terpaksa baca berkali kali nak bagi paham, :P
bak kata pepatah " jangan disangka air yang tenang itu takde buaya "

eh, sebelum tuhhh....apa khabar iman korang ?
meningkat or sebaliknya ?? tepuk dada tanya iman ! ;)

kadang kadang orang yang kita anggap baik sangat2....
rupanya hanya Allah je yang tau apa niat sebenar dia dalam hati itu..

aku rasa tak perlulah kita nak benci, menyampah ke ape2 rasa dengki iri hati tuhh..
buang masa and buat penat hati korang je nak rasa macam tuhh..
please lahhh....timbulkan rasa kesian sikit dekat hati tuhh..


selalunya macam nielahh kannn...
tapi kenalah beringat...

korang gembira dan bahagia di atas susahnya orang lain...
korang dapat setimpalnya di akhirat kelak..

dan aku rasa..........

Manusia sebenarnya lebih kenal orang lain dari diri sendiri oleh sebab itu mereka lebih nampak kecacatan orang berbanding dari kecacatan sendiri..

inilah lumrah hidup kannn.......
salah sendiri memang kita susah nak nampak,
salah orang memang senang je nampak...
dan.....
masyaAllah,janganlah jadikan salah orang itu sebagai tempat kita membanyakkan dosa..


takde cara lain kita nak ubat hati ini....
melainkan nie je caranye...

 

last but not least !

Jadilah orang yang senang melihat kesenangan orang lain !

that's all  !
syukran ! ;)
apa yang kurang itu datang dari aku,
dan segala kelebihan, kehebatan, kekuasaan dari Allah s.w.t..

jadilah hamba Allah yang tau bersyukur atas nikmatnya... 
bukannya hamba Allah yang hanya menumpang atas nikmatnya tapi...
"alhamdulillah " jarang kita tuturkan :')
p/s : peringatan untuk diri jugak :')

♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Contest : Kami BFF(!)

Assalammualaikum !

Haish ! kerja aku sekarang asyik join contest je....
nak menang sangat gamaknya... lalala~
nantila tunggu aku takde mood nak join contest baru update belog...lulu~

so, kali nie aku nak join contest yang nie....

*alolo.tomey kot banner contest !


nak join ? klik banner k !


Aku nak masukkan gambar nie laaa...







SAHABAT SELAMANYA !

Nah lagu untuk korang..... hihi tambah pulak !



♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Contest "Some tips for Some thing"


Assalammualaikum !

Kali ini ira nak join contest pulak !
actually contest nie bagus jugak untuk kita kita,HOHO...
contest gapo ?? nie haaa !
*klik banner kalau nak join ! meh !

Sebelum nie ira ada baca banyak tips yang blogger blogger dah bagi untuk contest kali nie...
but,izinkan ira guna kata "aku" ye... :)
maaf bagi orang yang lebih tua dari ira... :')

ok ! aku nak kongsi tips nie...............................

Tips Elakkan / Hilangkan Ngantuk Dalam Kelas !

Memang simple mimple je kan ? Tapi benda nie selalu sangat terjadi di kalangan Student !
alahaiii....memang dah biasa sangatlahh kan ! cikgu sibuk celik-celik mata kat depan membebel mengajar..
kita ?? pejam pejam mata membuta kat belakang !
Ehem,aku tak pernah lah tidur... tapi tertidur tuhh pernahla..hoho.

so,ada beberapa benda yang aku selalu buat nak elakkan tidur atau tertidur nie...

1. Makan ! kalau korang nak masuk kelas tuhhh,pastikan bukan setakat buku je korang angkut..
dalam beg mesti ada makanan ringan ! gula gula pon boleh ! tapi memandangkan sekolah aku
diharamkan  dilarang bawa gula gula..aku makan kerepek dalam kelas !! hoho...
tapi janganlah korang bantai makan nasi lemak,mi hailam,roti canai cecah kari dalam kelas !
cikgu marah ?? pandai pandaila korang jawab !

2. Main conteng conteng ! Selalunya aku akan pastikan ada kertas kosong dalam buku aku yang aku selitkan.. Bukan ape.. nak conteng conteng...kadang kadang aku lukis gambar spongebob,patrick...
aku cipta tandatangan baru,padahal lastnya tak berubah ponn...
lukis gambar orang lidi...

3. Kacau member ! peberet jugak nie ! kalau dah terlampau mengantuk... korang boleh tunduk mencangkung
bawah meja lepas tuhh g bukak tali kasut member korang. Bukan setakat hilang ngantuk.. kompom habis kelas kasut tuhh dah ada kat muka korang,haihhh !
4. Azan jelahh ! azan kann boleh buat syaitan lari... syaitan memang tak boleh tengok kita senang..
lagi lagi nak menuntut ilmu Allah nie kannn....orang cakap gila ?? Biar jee..janji syaitan lari sudahhh..
susah jugak ?? zikir jalan terbaik !

5. Urut kening guna pen atau jari ! tapi benda nie sekejap jelaaa...tak sampai berapa minit korang dah
layu balik dahhh..

6. Main kalkulator ! korang buatlah kalkulator tuhh macam henpon ke,iphone 4,ipad....
main tekan tekan.. main teka teka dengan member !

7. Ajak member main permainan ! bukanlah main lari kejar ke ape... tapi main bingo ke, sos, xox, dam ke !
8. Ngantuk jugak ??? Tidur jelahh ! tak boleh buat apalahh kann ! jawablahh sendiri kalau cikgu marah !

Sebenarnya benda nie depends dekat diri korang...

Tidur biar cukup agar korang bersedia nak menghadapi hari esok !
cuma fikir masa depan korang jelahhh :')

biar kita merasa pahit dahulu, agar kita akan rasa betapa manisnya di masa depan..

 

thanks and just share it... :')
tag :
Nushee
Rina





♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

1st SPECIAL GIVEAWAY CONTEST by Qaleshya Umairah



Assalammualaikum !



nak join GA yang ni pulak !
nak join ? klik banner !

HOHO malu nak cerita pasal ni lahai ! plus tengok kisah + cerita + story mory mereka mereka yang 
teramatlah sweet ! Auwwww...
Lagilahh ira malu nak share..sharing is caring ! rite ? *HOHO xde kene mengene ~

Before that,izinkan ira menggunakan kata ganti diri 'aku' agar senang nak bercerita...ececehh. :P

Siapa pemilik, pengambil, pelengkap dan pencuri tulang rusuk aku ??? :')Wahai pemilik tulang rusukku !
Aku akan sentiasa menunggu..
Walaupun aku tidak pernah tahu siapa kamu ! :') 

Kami tak sweet ! kami cool je...HOHO
and...he is totally not sweet, romantic, and whatever ! 

Aku nak mengaku bahawasanya aku teramatlah jahat ! why ?
Dia bukanlah taste aku ! hahak.
Plus, aku teramat amat amat sangat benci dekat dia.
Kiranya,aku kenal dia daripada kawan..
Aku anggap dia jahat and suka mainkan perasaan manusia yang bergelar perempuan !

Then, one fine day ! melalui FB dia add aku..
" lahai ! mamat ni nak ape ! "
HOHO, tapi aku bukan jahat sangat tak nak approve.
After a few days, dia tegur aku...
" eh,apa tegur tegur ni ! " *elelehh,jual mahal ke ??

Tak lama tuu.. dia ajak couple...
"eh, ko gile ape ! dah la aku benci ko !" 
Aku tolak lahhh...tak kenal kot ! 
Then, dia ajak buat deal ! kalau dia dapat tau siapa aku..aku kena terima dia !
" eleh, dia bukan kenal aku pon...lek lahh ira ! "

Erk ? dia teka betullahhh...aku pon TERPAKSA jadi couple dia..
ok fine ! aku tak suka kauu ! perangai jahat aku dah keluar... HOHO
aku akan mintak putus cepat cepat and tinggalkan kauu...

Aku layan dia macam kawan kawan aku juga... why ?
aku benci dia !!!
sengal, woi, gila aku main cakap je dekat dia and tak peduli langsung perasaan dia..
Lantak dia lahh !

But....
one day.. dia tegur aku.. dia tak marah marah tapi menegur...

" Nape layan abang macam layan kawan jugak ?? bukan marah, tapi tak manis kan.."
" Erk ? sorry...."
" Tak nak sorry..nak maaf ! " *lahai...gedik !


" Awak tak nak marah saya ke ? saya cari pasal tadi..."
" Tak pe.. semua orang buat silap..esok esok jangan buat lagi tauuu "

"Kita tak suka awak !"
"Takpe...lama lama nanti awak mesti suka saya"

" Kalau sayang dah jumpa orang lebih baik dari abang and yakin boleh buat sayang happy..
abang takkan teragak agak nak lepaskan awak "

" Dah solat ?? " *baru masuk waktu solat !
" Err...lom ! "
" Huh...pentingkan online daripada solat kan ! Jangan mesej lagi..."

Start daripada itula aku mula suka dekat dia...
Alhamdulillah... dia terima teguran dan cuba ubah kalau ada benda aku tak suka perangai dia..

"Mok ! rindu awak...."
"Luahkan rasa rindu kita dalam sujud kita masing-masing ok sayang ?"

" Errr...nape suka sms saya time saya tengah mimpi mimpi ? "
" Sebab masa tu laa abang nak sweet sweet dengan sayang "

"InsyaAllah... satu hari nanti abang akan jadi imam....dan awak makmum saya !"

" Nak nangislaa... "
" Boleh... tapi jangan nangis sebab lelaki..kecuali dia husband awak "

" Saya sayang awak ! "
" Letakkan Allah sebagai yang teratas...Family yang terpenting...Kawan as your priority..
Barulahh awak boleh fikir pasal abang "

" Boleh saya percaya dekat awak... ? "
" Percaya dekat abang 50 k...mesti ada perasaan was was tuu sebab syaitan ada je.. "

"Teringin nak tengok awak nangis..."
"Masa akad nikah nanti...tengok puas puas"
"Err....nape ?"
"Bersyukur... dapat jadi seorang suami" :')

Besides...
Alhamdulillah... dia selalu mengingatkan aku tentang solat dan maruah diri..
Thanks to you....




La tahzan...
Jodoh.... InsyaAllah, Dia akan mempertemukan kita dengan si dia..si pelengkap tulang rusuk !
kerana Allah telah menjanjikan....

" Wanita yang baik.. hanya untuk lelaki yang baik sahaja "
Sapela yang tak nak macam ni kan...sangat sweet ! :')


Andai dia jodoh ira... ira bersyukur..
andai bukan jodoh ira... ira pasrah dan redha...
kerana ira tau Allah telah merancangkan sesuatu untuk ira :')


~ Nothing special ~ Just share it ~
Ingin saya tegaskan....kami tak sweet cuma cool je ! HOHO ececehhh
Walaupun malu ! hihi... but saya happy kini !  ♥ ツ 
Thanks and sekian ! :)


♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

1st Giveaway By Iena Eliena

Assalammualaikum !

dah lama tak join GA....
so,mehla kita join ramai-ramai !

now ! 
nak join GA yang ini...



last date dia...
7 Jun 2012 
esoklah !!

so,jom join !
klik banner ok.......

syarat-syarat dia boleh tau di SINI

untuk GA ini,ira tag...
SESEORANG, SOMEONE, SOMEBODY

untuk GA nie juga...
ira telah di-tag oleh abang Wan Niahix !

sekian,terima kasih !

♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥